Jaguar på jakt i Rom

Av publicerat
No. 01 / 06
Galleri
Fullskärm

I den nu aktuella Bond-filmen Spectre tas det klassiska biljaktstemat till en ny nivå då Bond och hans Aston Martin DB10 jagas av Mr Hinx i en supercool Jaguar C-X75 genom gatorna i Rom.

Jaguar C-X75 visades upp för fösta gången som ett koncept på bilmässan i Paris 2010, en hybrid utrustad med jetmotorer som kunde ladda upp bilens elmotorer. Konceptet var bland annat skapad för att fira Jaguars 75-års jubileum.

Men det var också tänkt att 250 bilar skulle gå i produktion 2011 i samarbete med Williams F1-team. Men den pågående ekonomiska krisen fick toppcheferna att se projektet som aningen opassande – en superbil som beräknades betinga en prislapp på 1 000 000 Euro kändes inte helt rätt och planerna skrotades.

Kvar av projektet återstår endast fem prototyper och de är nu på vita duken istället som Jaguar får visa upp sin skapelse. Bilen är en fröjd för ögat och under huven hittar vi ett tekniskt underverk. Konceptets jetmotor ersattes med en liten 1,6 cylinders motor utrustad med både turbo och kompressor för att pressa upp effekten till 500 hästkrafter. Som om detta inte vore nog så får även bilens bensinmor hjälp av två elmotorer som gör att den totala effekten hamnar på närmare 900 hästkrafter. Väljer du istället att endast köra med hjälp av elmotorerna är bilen aningen mer sansad och räckvidden upp till sex mil.

Jaguar C-X75 är snabb, 0-100 km/h gör den på under tre sekunder och toppfarten spekuleras vara omkring 350 km/h. Hisnande fartstatistik om vi tar med i beräkningen att bilen dessutom är A-miljöklassad och därmed matchar en Toyota Prius när det kommer till CO2-utsläpp.

I filmens biljakt jagas denna gång James Bond och hans Aston Martin DB10, specialgjord för Spectre, av en värdig motståndare i form av Bond-skurken Mr Hinx. Som här kör hack i häl på James Bond med sin Jaguar C-X75. Det vill säga efter att han lyckats ta sig in i bilen, den bastante skådespelaren Dave Bautista hade nämligen svårt att kliva in i denna låga bil utrustad med fjärilsdörrar. Väl inuti var han dock imponerad av interiören som var både ergonomisk och lyxig.

– Jag älskar idén av att Aston Martins fantastiska bil blir jagad av en annan lika spektakulär bil från Jaguar – som faktiskt är lika otrolig. Så det kommer att bli en jämn jakt genom Roms gator nattetid mellan två av de snabbaste bilarna i världen. Båda två är bilar som du inte sett tidigare, sa regissören Sam Mendes i samband med att biljaktsscenerna spelades in i Rom.

Att projektet aldrig blev av känns sorgligt då Jaguar C-X75 är en modell som skulle ha kunna konkurrerat med Ferraris La Ferrari, Porsches 918 Spyder samt McLarens flaggskeppsmodell P1.

Jaguar C-X75
Motor: 4-cylindrig med både kompressor och turbo
Motorvolym: 1 600 cm3
Elmotor: 2 stycken med cirka 200 hk vardera
Växellåda: 7-växlad automatiserad manuell
Effekt: 850+ hästkrafter
Vridmoment: 1 000 Nm
Topphastighet: 350 km/h, enligt spekulation
Acceleration: 0–100 km/h på under 3 sekunder
Co2 utsläpp: 89g/km
Elmotorernas räckvidd: 60 km
Pris: 1 000 000 Euro (om den skulle funnits på marknaden)

Av: David Gull