Släng ihop lite fisk och skaldjur

Av publicerat
  • Tommy Myllymäki / Fisk & skaldjur

  • Ostron med gurka och pepparrot

  • Rödingfilé med gräddkokta ärtor, dragon och schalottenlök

  • Stekt hälleflundra med saffranstomater, apelsinsmör och apelsinmarinerad fänkål

  • Smörstekt sej med höstsvamp forellrom och dragon

No. 01 / 05
Galleri
Fullskärm

Att laga en lyxig fisk- eller skaldjursrätt kräver varken något kockkök eller en lång ingredienslista. Det bevisar stjärnkocken Tommy Myllymäki i sin nya kokbok ”Fisk & skaldjur”. På Voyage ser vi fram emot att testa vartenda ett av recepten.

– Jag kände att jag har något att dela med mig av till hemmakockar runt om i landet. Kokboken innehåller roliga och enkla tips och recept som kanske förnyar vardagen eller festen lite, säger Tommy Myllymäki.

”Fisk & skaldjur” innehållet ett 80-tal recept som alla är anpassade till hemmaköket och innehåller råvaror som oftast finns i en vanlig matbutik. Med allt ifrån vardgsfiskar som sej och lax till exklusiv piggvar och ostron finns det något för alla tillfällen och smaklökar.

– Rätterna är en salig blandning av sådant som jag har lagat tidigare och lagar i dag, tävlingsrätter eller smaker som jag anpassats till hemmakocken.

Tommy Myllymäki står bakom restauranger som Sjön i Jönköping och Sturehof och Riche i Stockholm. Med sin gedigna matkunskap vann han i fjol guld i Bocuse d’Or EM, världens mest ansedda kocktävling. Andra kokböcker i bagaget är ”Såser” (2013) och ”Grönsaker – tillbehör & garnityr” (2014).

– Det som är min viktigaste utgångspunkt i alla de böcker som jag gjort är att de ska vara användarvänliga. Inte bara bilder att titta på utan bra recept som inspirerar. Jag tycker också om att äta min mat så ren och enkel som möjligt med några få tydliga smaksättare.

Han menar att detta enkelhetstänk passar just smaken hos fisk och skaldjur och att det inte behöver vara svårt att tillaga. Själv äter han och familjen fisk minst en gång i veckan och bästa knepen är att använda ugnen och att addera en sås som smaksättare. Dock är han noga med att fisken är fångad på rätt sätt.

– Man ska veta vem som fångat den och med vilket redskap, och att den kommer från ett hållbart bestånd.

Har man koll på detta är det bara att ”slänga ihop” förklarar han. I kokboken instruerar han hemmakocken i hur respektive fisk ska filéas och tillagas och bjuder på sina mest läckra uppläggningar. Voyage har valt ut några favoriträtter.

Av: Caroline Holmqvist