Woody Allens nya

Av publicerat

“Irrational Man” är titeln på Woody Allens nya film som trots sitt namn handlar om en fullt rationell man. Denna gång en filosofilärare, dock aningen alkoholiserad, spelad av en alltid lika karaktärsfylld Joaquin Phoenix.

Rykten sprids snabbt om honom på universitetet och snart vet alla att han den ökända Abe Lucas ska undervisa just här. Detta får den söta eleven Jill, spelad av Emma Stone, att fyllas med förväntan. Läraren är en man med ett intressant, tungt och komplicerat förflutet.

Men detta är en Woody Allen-film där dramat håller en ganska lätt ton. Tillsammans med filmfotografen Darius Khondji skapar de härligt silkeslena bilder som har kommit att bli en signatur i Woody Allens senare filmer. En annan intressant detalj är alla de härligt omoderna kläderna. Hela hans estetik är egentligen väldigt nostalgisk.

Så förvänta dig inget nyskapande jämfört med hans tidigare filmer. Filmen är dock både en fröjd för ögat och för sinnet. I vad jag skulle kalla en originell och intellektuell film, gjord på ett enkelt vis. Detta gör att “Irrational Man”, helt enkelt, är värd att se.
Betyg: 4/5
Bioaktuell
David Gull