Testa swingen i Nordafrika

Av publicerat

Med bara några timmars flygresa från Sverige hittar du ett härligt alternativ till golf i Europa. Variationsrika banor och vackra vyer gör Tunisien till en spännande golfdestination.

130 mil sandstrand, ett milt klimat och en spännande kultur lockar 7.5 miljoner turister till Tunisien varje år. En stor del av dem kommer även för att spela golf. Runt om i Tunisien finns det banor för spelare på alla nivåer.

Flera av golfresortsen ligger nära havet och har hisnande utsikter. Det kontrastrika landskapet gör att du har ett stort utbud av banor att välja mellan. Ena dagen kan du spela golf mellan palmer och strand och nästa dag vid sjöar och skog.

 

1Om du vill hålla dig nära hav och storstad hittar du hotellet The Residence 20 minuter från huvudstaden Tunis. Här finns djur- och naturlivet nära den exklusiva golfbanan som också sägs vara en av de mest miljövänliga banorna omkring Medelhavet. Arkitekten Robert Trent Jones II är specialist på golfbanor. Han har hela 230 golfbanor världen över på sin CV. Under utformandet av The Residence Golf Course tog han hänsyn till flyttfåglar och andra djur i området. Detta gjordes för att banan skulle göra minsta möjliga avtryck på miljön. Banan är en 18-hålsbana som ligger mellan en saltsjö och havet. Flera utmanande vattenhinder ligger därför längs banan. Nära The Residence ligger Sidi Bou Said som passar utmärkt som dagsutflykt.

Sidi Bou Said är en vacker konstnärsstad uppbyggd i vitt och blått. Passa på att lägga en eftermiddag på att strosa runt på gatorna, kolla in vackra konstverk och drick mintte på ett av de genuina caféerna.

 

När du är i närheten av Tunis får du inte missa Tunis Kasbah som är skyddad av Unesco. Kasbah, eller gamla medinan som turister ofta säger, är ett ställe med butiker och andra verksamheter. På denna plats finner du ett myller av liv, vilket kommer ge dig många intryck. Spännande färger, dofter och ett stort antal människor känns både inspirerande och härligt. Låt dig själv gå vilse bland de små gränderna och leta dig ut igen. Upptäck försäljningen av kläder, väskor, porslin och smycken. Bakom vackra stängda dörrar i Kasbah kan du hitta spännande skatter. Bland annat döljer sig några av Tunis bästa restauranger här. Du kan hitta tunisiska rätter som tajine malsuka – en köttpudding med ägg eller lammstuvning med torkad frukt. Under mitt besök testar jag restaurangen Dar Belhadj och njuter av en god couscous. Vid bordet bredvid mig sitter Tunisiens finansminister. Före revolutionen hade det inte varit möjligt, men mycket har hänt de senaste åren.

 

3En stor del av tunisisk kultur är god mat. Portionerna är rejält tilltagna och till varje måltid serveras harissa, oliver och bröd. Harissan är ofta hemmagjord och styrkan i såsen varierar mycket. Couscous är nationalrätten. Den serveras med fisk, grönsaker, kyckling eller lamm. Brik är en annan traditionsenlig rätt. Det är fyllda filodegsknyten som främst serveras som förrätt.

 

Åker du längre söderut, till Tunisiens östkust, hittar du turiststaden Hammamet. Många svenskar åker hit för att bada i det turkosblå vattnet, upptäcka den gamla medinan och njuta av god mat. Landskapet är varierande med mycket sol och omgivet av citronträd och olivträd. Här ligger Golf Citrus med Tunisiens första 45-hålsanläggning. Banan är utbredd mellan sju sjöar bara några minuter från havet. Banan Les Olivers är en medelsvår bana där du spelar omgiven av olivträd och sanddyner. Vill du utmana dig ännu mer kan du i stället välja mästerkskapsbanan La Foret med smala fairways och vattenhinder.

 

En ännu tuffare utmaning hittar du inte långt däri-från, Yasmine Golf Course. Precis som Golf Citrus har Yasmine Golf Course designats av Ronald Fream och det syns. Hans typiska stil med fantasifulla vattenhinder, stora teeområden och dramatiska bunkrar gör det här till en spännande och rolig bana. Om du söker en mindre utmaning finns det en 9-hålsbana att börja med.

 

4Börjar du känna dig trött i kroppen efter alla swingar eller i huvudet på grund av alla missar på banan, är spa ett populärt nöje i Tunisien. Många spaanläggningar erbjuder behandlingar med thalassoterapi. Det är en behandlingsform med skönhetsprodukter som innehåller ingredienser från havet. Som exempel kan nämnas alger och lera som är rika på välgörande mineraler. Faktum är att Tunisien är näst störst i världen efter Frankrike på thalassoterapi. På flera anläggningar är behandlingar billigare än i Sverige. Under mitt besök i Hammamet provar jag på behandlingar på Radisson Blu Resort & Thalasso. Det är ett modernt spa med hela 26 behandlingsrum, pool och hammam. Jag bokar in en tid för hammam och thalasso där spaterapeuten tvagar mig ren och smörjer in mig med en alginpackning. Algerna doftar gott av eukalyptus och terapeuten sjunger mjukt under hela behandlingen. Huden känns fräsch och väldigt len efteråt.

 

Lite längre söderut längs med kusten, men bara 8 km från flygplatsen, ligger den pittoreska lilla staden Monastir. Trots att det börjar bli en populär turiststad har den lyckats behålla sin charm och det är lättare att få kontakt med lokalbefolkningen här jämfört med andra turistorter. Strax utanför staden ligger populära Flamingo Golf Club. Även denna bana är skapad av Ronald Fream. Den är belägen på en höjd med utsikt över havet och Monastir. Hålen har fem utslagsplatser vilket gör banan lämplig för så väl nybörjare som proffs. Vill du lära dig mer om golf finns det även bra instruktörer på plats.

 

Enligt Imed Salah från Tunisian National Tourist Office är det främst turister som spelar golf i Tunisien. Men fler tunisier börjar intressera sig för golf och i dag finns det ungefär 3 000 medlemmar i tunisiska golfklubbar. På 90-talet började golfturismen sätta fart i Tunisien, berättar Imed.

– Många av våra golfbanor byggdes i början av 90-talet. Men en av de äldsta golfbanorna i Afrika ligger i Tunisien. Det är Golf de Carthage som byggdes redan 1927. Flera nya golfbanor är på väg att byggas i landet. Främst i området runt Hammamet.

5

Vill du ha möjligheten att spela på två mästerskapsbanor med väldigt olika karaktärer bör du bege dig till El Kantaoui Golf Club nära Sousse. Båda banorna är 18-hålsbanor inramade av vackra romerska olivträd. Dessa banor skiljer sig åt i stor utsträckning. Panorama ligger i kuperad terräng och bjuder på en fantastisk utsikt över Medelhavet, medan Sea Course är mer flack och smal.

Letar du efter en än mer exotisk golfupplevelse får du inte missa Tozeur Golf Club. Golfbanan ligger i kanten av Sahara med ett magiskt och kargt landskap av gul sand, grönt gräs, dadelpalmer och azurblå himmel. De 25 hektaren av gräs bevattnas med återvunnet vatten för att spara på grundvattnet. Det är dock inte bara landskapet som är kontrastrikt utan även banan. Bland annat finns det hinder bildade av bergväggar.

Listan kan göras lång över Tunisiens möjligheter till att spela golf. Variationen mellan banorna är stor och det tycks finnas något för alla här. Golfbanorna ligger här och väntar.

 

Av: Elin Fagerberg