Upplev Prag

Av publicerat

”Bomba inte Prag, det är så vackert”. Ungefär så kan det ha låtit när Hitler under andra världskriget förskonade Prag, en av Europas äldsta städer, från att bombas sönder av soldaterna. Hitler tyckte nämligen mycket om Prag och bestämde att staden skulle bevaras. Och tur är väl det.

Kaffe vid Karlsbron

Narodni trida 1

10Vill du ta en kik på den över 650 år gamla, berömda Karlsbron – Karlův most på tjeckiska – namngiven efter kejsaren Karl IV, och samtidigt få en bit mat eller en fika? På anrika Café Slavia precis vid brofästet sitter du med perfekt utsikt över både bron, slottet på andra sidan Moldaufloden och Prags Nationalteater. Caféet bjuder på typiskt tjeckiskt kaffe, sallader, fisk och kött i en genuint hemtrevlig miljö. Kanske är det den känslan som är anledningen till att berömda tjeckiska författare tycker om att sitta här och skriva dikter eller romaner. Perfekt för frukost, eller en sen eftermiddagsfika, från klockan 17 varje dag bjuder en professionell pianist på musik.

Vill du hellre uppleva bron från vattnet, ta en guidad tur med Prague Venices båtar, som angör bryggorna en trappa ner, under brofästet.

 

Shopping på franskt vis

Pařížská

2

Pařížská, på svenska ungefär Parisgatan, är designad som Champs Elysées i Paris, men i miniatyr. Gatan löper från bron Čechův most i norr till Old Town Square i söder och tar inte många minuter att gå om du promenerar i rask takt. Men blickar du istället uppåt bjuder gatan på mycket vacker arkitektur. Kvarteren är till stor del bostäder, som regeringen 1991 sålde billigt till privatpersoner för att slippa kostnaden för att rusta upp dem. Vissa lägenheter är fortfarande just lägenheter, men de har blandats upp med kontor. Den som väljer att bo i det här området får njuta av att bo centralt, men får rucka på andra bekvämligheter – här är det dåligt med livsmedelsaffärer, däremot desto fler internationella modehus. Detta är Prags exklusivaste shoppinggata, en del av märkena har fler än en butik.

Här kan du också se den äldsta synagogan i Europa, byggd omkring 1280. Den har en judisk klocka som går baklänges samt en separat del för kvinnor som fortfarande används.

 

Brunch med utsikt

Pařížská 30

5

Inter Continental i Prag är inte bara stadens första femstjärniga hotell. De satsar också på sin stora spaavdelning där de erbjuder svensk massage nästan när som helst på dygnet, ett gym med utsikt över en lummig trädgård och en pool i ett inglasat rum där du kan simma med känslan av att vara under bar himmel.
Voyage är dock mest imponerade av brunchen på takterrassen. Härifrån syns både Prags slott, Karlsbron och en före detta krigsbunker, som sedan 1989 är stängd – ingen vet heller vem som har nyckeln. Brunchbuffén med influenser från alla möjliga hörn av världen gör dig mätt för resten av dagen. Drivor av anklevermousse, scampi tjusigt arrangerade på minitorn, sushi, kallskuret, frukt och en uppsjö av grillat. Efterrättsbuffén med minidesserter som pannacotta och chokladmousse, samt en chokladfontän ska vi inte ens tala om, vi kan bara konstatera att tjeckerna kan sina bakverk. Missa inte!

 

Högst privat hotellvistelse

Mahler set 17

För dig som vill uppleva en unik hotellnatt har Tower Park, stadens tv-torn, nyligen renoverats och försetts med ett enda hotellrum som blir ditt för 1 000 euro per natt. Då ingår alla måltider och en privat butler. I rummet kan du bada badkar samtidigt som du avnjuter en enastående utsikt över staden genom panoramafönster. Tower Park är en av få moderna byggnader i Prag – byggt 1992 – och erbjuder även ett observatorium där besökare kan se Prag från ovan, eller äta i restaurangen. Men det exklusiva hotellrummet ligger på egen våning.

 

Smörj in huden med öl

Melantrichova 17  6Eller vin. I den tjeckiska butiken Manufaktura, ett stenkast från Old Town Square och uret Orloj, kan du inhandla alla tänkbara kroppsprodukter gjorda på öl – självklart tjeckisk, vin, eller varför inte mojito? En duscholja gjord på öl ska innehålla massvis med mineraler och återfukta huden. Här finns också riktigt genuint och välgjort hantverk i form av handmålade tallrikar och keramikvaser, glaspärlor och leksaker i trä, som klassiska Domino. Absolut en perfekt presentbutik.

 

Förlorat och återfunnet två gånger

Jiřská 33

För att få en bra bild av Prags historia är Lobkowicz Palace, byggt på 1500-talet, värt ett besök. Palatset är den enda privata byggnaden i Prags enorma slottsområde och har en alldeles egen historia som till stor del hänger samman med de politiska svängarna och krigen som landet utstått. År 1939 konfiskerades familjen Lobkowicz palats av nazisterna, som återlämnade det vid krigets slut. För att få tillbaka palatset var man tvungen att bevisa att man inte samarbetat med nazisterna. 1948 var det dags igen, denna gång var det kommunisterna som invaderade palatset, och det dröjde till 2002 innan det åter föll i Lobkowiczfamiljens ägo.

I dag är det museum och som besökare kan du med guidning i hörlurar spatsera runt i de enorma salongerna bland familjens stora konstsamling. Personer som Mozart och Beethoven spelade en stor roll i familjens historia och finns därför avbildade här. Beethoven dedikerade sin fjärde symfoni till den sjunde prinsen av Lobkowicz, får man veta av berättaren i lurarna.
Slå två flugor i en smäll, och få se inte bara originalnoter av Beethoven utan även smaka på familjen Lobkowicz eget öl, med recept från 1466. Avnjut tillsammans med en gulasch i palatsets restaurang och du har prickat in en riktigt tjeckisk lunch på en plats med en helt otrolig historia.

 

8I astronomins tecken

Old Town Square 3

Allting är mer eller mindre inom gångavstånd i Prags stadskärna. Närhelst på dagen – men allra helst när klockan slår ny timme – kan du svänga förbi rådhuset vid Old Town Square. På den Art Nouveau-dekorerade rådhusväggen finns ett klocktorn med stadens berömda astronomiska ur, Orloj. Varje hel timme slår uret och de tolv apostlarna kommer fram ur två luckor i fasaden, något som lockar många besökare. Men det mest fascinerande är urets konstruktion, det visar inte bara timmar och minuter, utan även dag, var solen och månen står, årstid och stjärntecken. 1410 konstruerades uret, men de tolv apostlarna tillkom först på 1800-talet. Här finns även guidade turer för den som är intresserad av att veta mer om klockan. Eller också kan du gå runt hörnet och hoppa upp i en hästdragen vagn för en tur runt stadskärnan.

 

9Spännande drinkar

Veleslavínova 2a/1098

Promenera längs Moldaufloden och stanna till vid hotellet Four Seasons för en eftermiddagsdrink på deras restaurang och bar, Cotto Crudo. Här serveras såväl tjeckisk öl som klassiska drinkar med en twist. Restaurangens koncept är italiensk mat och även några av drinkarna är inspirerade av Italien. Menyn blandar friskt engelska med italienska. 50 Special med limoncello är till exempel inspirerad av retrovespan 50 Special, och flera av drinkarna är baserade på bubblig Prosecco.

 

Gyllene gäss

Václavské náměstí 5-7

4

Ankor finns inte bara överallt längs floden Moldau – som rinner från söder till norr(!) – utan även på de flesta restaurangmenyer. Det är något av en nationalrätt i Tjeckien, och serveras ofta med dumplings, knödel på svenska, en kaka på potatis och mjöl som påminner om palt eller kroppkakor. Du hittar bland annat denna rätt på den traditionella restaurangen Plzenska Rychta, Gyllene Gåsen, som ligger i den mysiga källarvåningen under hotell Ambassador Zlata Husa. Drick tjeckiskt rödvin till och insup jugendatmosfären.

 

Text: Josefine Hagström