Klockkoll i Stockholm

Av publicerat
En klocka handlar inte bara om tid utan om stil också. Vi har botaniserat bland Stockholms bästa klockbutiker – och fått några bra tips på köpet. 

 

Nymans Ur 1851,

Biblioteksgatan 1, www.nymansur.com 

1.NymansUr.Untitled_Panorama6ny

Sedan starten 1851 har Nymans Ur varit ett familjeföretag som nu driver fyra butiker i Stockholm och Västerås. Flaggskeppsbutiken på Biblioteksgatan i Stockholm har nyligen byggts om och blivit än mer exklusiv. Här hittar du märken som Rolex, Jaeger-LeCoultre, IWC, Chopard, Cartier, Zenith, Ikepod, Tag Heuer, Tudor och även smyckemärken som Ole Lynggaard – samt även ett flertal märken man är ensam om att sälja:

2.NymansUrOlof_light— Vi är ensamma om Breguet, Panerai, Audemars Piguet, Richard Mille, Ulysse Nardin, Halda, Blancpain, HYT och juveler från Pasquale Bruni, berättar butiksägare Olof Larsson.

Vad bör man tänka på när man ska köpa en exklusiv klocka?

— Att känna av så att det är en klocka som du kan älska att bära länge.

Vilken är din egen klockfavorit – och varför?

— Det varierar flera gånger i veckan. I dag har jag en Rolex och en Audemars Piguet som favoriter.

Ditt bästa stiltips när det gäller klockor?

— Byt stil på din klocka genom att byta band ofta. Och tänk på att det går att byta urtavlorna på Rolexuren och även sätta på nya gummiband från RubberB på dem. Då får man lite omväxling utan att behöva köpa nytt.

Och så ett sista tips från Olof: 

— Tänk på att trycktesta era klockor inför våren så att de är täta.

 

Bo Berggrens Urhandel

Biblioteksgatan 4, www.boberggrenurhandel.se

13a.Boberggren

Bo Berggrens Urhandel är ett familjeföretag med få väl utvalda exklusiva märken och personal som älskar armbandsur. Hit kommer vissa av stamkunderna förbi en gång i vecka bara för att ta en kaffe och prata lite.

Här hittar du Patek Philippe, Omega, Breitling, Bulgari, Hermès och även smycken från Bulgari och Pomellato. Man är också ensamma om märket Hublot i Stockholm.

14.BoBerggrenredrik taube— Det är ett märke som sticker ut för sin “galenskap” gällande materialval, samarbeten med olika företag och innovativa design, berättar Fredrik Taube som är butikschef.

Vad bör man tänka på när man ska köpa en exklusiv klocka?

— Hur man ska använda uret; ska det tåla bad eller räcker det med att uret är vattenskyddat? Man bör också välja ett känt märke och köpa av en återförsäljare med egna urmakare, prova olika modeller samt ta hjälp av proffsen i branschen.

Vilken är din egen klockfavorit – och varför?

— Det får bli två. Min underbara Patek Philippe Aquanaut i stål med gummiband, ett klassiskt hantverk men ändå ett ur som tål bad och skidåkning. En uppstickare är min nya drömklocka Breitling Transocean Unitimer i roséguld med brunt krokodilband. Och inte bara för att Beckham gör reklam för den…

Ditt bästa stiltips när det gäller klockor?

— Att våga lite mera, ett armbandsur är ju mer än en tidvisare i dag. Ett snyggt kostymur till fritidskläderna eller ett brutalt sportur med gummiband till mörk klassisk kostym. Helt fel men ändå rätt.

 

Rob Engström 

Drottninggatan 32, www.robengstrom.se

7.Rob.Plaza_watch_6Y7B0780enfuse_FLV

Familjeföretaget Rob Engström är ett av norra Europas äldsta urmakerier. Det grundades redan 1832 och har sedan dess legat centralt i Stockholm. Här hittar du bland andra Patek Philippe, Rolex, Cartier, Tudor, Omega, Chopard  och Longines. Rob Engström har också en specialitet:

8.Rob,7274-Rob Engstrom-Portret-Rostam_Zandi— Vi är  är ensamma om att ha Chanel. Och att ha Rolex och Patek Philippe i samma butik är ovanligt, säger Therese Gadd, delägare och  marknadsföringsansvarig.

Vad bör man tänka på när man ska köpa en exklusiv klocka? 

— Att ta reda på om klockan uppfyller de krav man vill att den skall ha, exempelvis att den är vattentät så man kan bada med den. Eller om man reser mycket, kanske man vill att klockan ska ha två tidzoner. Klockan skall passa ens egen livsstil helt enkelt.

Vilken är din egen klockfavorit – och varför? 

— Det varierar ständigt! Förra året var det en Patek Philippe Nautilus, för dess design och hantverket bakom. Just nu är jag kär i nya Chanel Première som kommer ut i maj i år –  den utstrålar allt som Chanel står för.

Ditt bästa stiltips när det gäller klockor?

— Att följa sin egen stil och inte gå på trender. Om man följer sin magkänsla brukar det bli rätt. Klassiker funkar alltid!

 

Fredmans Ur

Nybrogatan 23, www.fredmansur.se

10.FredamsnFredmans Ur-Butik-13

Fredmans Ur erbjuder både nischade och mer välkända märken i en överkomlig prisnivå. Här finns Alpina, Frédérique Constant, Girard Perregaux, Longines, Maurice Lacroix, Montblanc, Oris, Perrelet, Raymond Weil, Tissot och U-Boat.

— För närvarande är vi ensamma om Alpina, Girard Perregaux, Perrelet och U-Boat på den svenska marknaden, och inom kort kommer vi att presentera Bell&Ross samt ett premiummärke med ett högt internationellt anseende. Under våren lanserar vi en vintageavdelning,  berättar delägaren Mathias Fredriksson.

11.FredmansVad bör man tänka på när man ska köpa en exklusiv klocka?

— Exklusiva klockor kräver omsorg, och jag skulle rekommendera en “winder” (klockuppdragare) som håller i gång det mekaniska urverket vilket klockan mår bäst av.

Vilken är din egen klockfavorit – och varför?

— Jag har många! De klockor jag oftast bär när jag jobbar är Girard Perregaux 1966 eller Masterpiece Roue Carrée Seconde, jag imponeras av märkets historik och innovativa urverk. På fritiden har jag den senaste tiden mest burit Perrelet Turbine, en klocka som sticker ut, men samtidigt passar till de flesta tillfällen.

Ditt bästa stiltips när det gäller klockor?

– Ett klassiskt stilråd är att bära rätt klocka till rätt tillfälle. Investera gärna i flera olika typer av klockor. Att äga flera kvalitetsklockor behöver inte kosta en förmögenhet, en begagnad vintageklocka kan kosta under 4 000 kr. Köp till ett snyggt band så blir du ägare av en unik klocka – och kanske till och med trendsättare.

 

NK Juvelsalong

NK, Hamngatan 18–20, www.nk.se

NK, Smyckesbutik Strat.Ark. jan 2006

NK Juvelsalong bjuder på ett brett sortiment av klockor och juveler. För att sätta extra guldkant på tillvaron finns här även en champagnebar på övervåningen. Här hittar du klockmärkena IWC, Omega, Jeager-Le Coultre, Sjöö Sandström, Bvlgari, Cartier, Tag Heuer, Breitling,  Certina, Tissot, Longines och CK samt smyckemärken som bland andra Pomellato, Ole Lynggaard, Efva Attling, Engelbert och Strömdahl. På klocksidan finns dessutom ytterligare en specialitet:

— Vi är ensamma om att ha det mycket eleganta och exklusiva märket Piaget, berättar Bojana Raca som är försäljningsansvarig.

17.NKJPGVad bör man tänka på när man ska köpa en exklusiv klocka?

— Bland annat bör man tänka efter hur ens vardag ser ut och att man bör underhålla sin klocka på bästa sätt. En mekanisk klocka bör servas cirka vart femte år. Exklusiv betyder endast tillgänglig för utvalda – därför bör man behandla den på samma sätt. Man köper ett hantverk som är gjort av exklusiva material.

Vilken är din egen klockfavorit – och varför?

— Min favorit just nu är en IWC Portuguese Perpetual Calendar i platina, den är gjord i 250 exemplar och har en gångreserv på sju dagar. En riktigt manlig och smakfull klocka.

Ditt bästa stiltips när det gäller klockor?

— En klocka är det mest personliga smycket man kan bära enligt mig; den speglar ens personlighet och livsstil. Därför tycker jag man ska våga tänka utanför ramarna och tänka efter vilken klocka som klär en, inte köpa samma klocka som alla andra.

 

Franks Ur

Drottninggatan 39, https://franksur.se

19.Franks Ur Kina

Franks Ur  grundades 1878 och var på den tiden specialiserad på fickur och väggklockor. I dag har butiken utvecklats till en butik med brett utbud av exklusiva ur. Här hittar du bland andra Sjöö Sandström, Longines, Blancpain, Raymond Weil, Oris, Victorinox och Tissot. Franks Ur är också ensamma om att sälja följande märken:

— Vi är ensamma om Glashütte Original, Nomos, Baume & Mercier samt Corum, berättar Roger Lakhwani, butiksägare.

Vad bör man tänka på när man ska köpa en exklusiv klocka?

— Kolla upp att butiken du tänker köpa ifrån är en auktoriserad återförsäljare. Alla olika leverantörer har sina återförsäljare listade på sin hemsida.

Vilken är din egen klockfavorit – och varför?

— Mitt favoritmärke är Breitling och jag har en stor samling  limiterade Breitling-klockor.

Ditt bästa stiltips när det gäller klockor?

— Stiltips är svårt eftersom klockor är så oerhört individuella, därför blir mitt tips: klura ut din egen stil!

 

Klockmaster Globen

Arenavägen 39, Johanneshov, www.klockmaster-stockholm.com

4.KlockmasterMG_1072

Butiken Klockmaster Globen har funnits sedan Globen City Shopping öppnade 1989. Under åren har man gått  mot ett högre prissegment.  I fjol invigde man sin nya verkstad, för att kunna ha högsta service på Omega. I butiken hittar du traditionella märken som Omega, Breitling, Tag Heuer, Grand Seiko, Seiko, Certina, Tissot, Victorinox och även modemärken som Michael Kors och DKNY och sportmärken som Suunto.

Svante Nilsson, butiksägare och femte generationen urmakare, är särskilt stolt  över att sälja Grand Seiko samt Seiko Prospex.

— Det finns bara fyra återförsäljare i hela EU varav två är Seikos egna butiker, berättar han.

Vad bör man tänka på när man ska köpa en exklusiv klocka?

— Det är viktigt att man hittar något man verkligen tycker om och som uppfyller de krav man har. Tryggheten i de större märkena kommer också alltid att segra före ”flugor” som kanske är populära några år.

5.Klockmaster. MG_1064Vilken är din egen klockfavorit – och varför?

— Jag formligen älskar två märken: Breitling för dess design och historia ihop med flyget samt Seiko för att de är ett varumärke som alltid gör allting själva. Seikos tekniska innovationer har för det mesta alltid varit banbrytande, det är inte många som känner till det.

Ditt bästa stiltips när det gäller klockor?

— När det gäller att matcha klocka och kläder så är det viktigt att det “lirar” ihop. Jag tycker att man bör har minst tre klockor, en för träning, ett lite finare ur som speglar ens personlighet och matchar ens livsstil och sedan en lite tåligare klocka som man kan ha när man reser – eller byter däck på bilen.