Tobago – Västindiens paradis

Av publicerat

Havet är turkosblått, vinden svalkar skönt när vi njuter i solen med varsin läskande romdrink. Plötsligt ropar kaptenen: Delfiner!  Och vi ser hur de hoppar, leker och följer efter båten. Det är ett helt stim alldeles nära oss.   

I Karibiens södra del, bara drygt en mil utanför Venezuelas kust, ligger öriket Trinidad och Tobago. Öarna ligger söder om Hurricane Belt och därför brukar seglare ankra i området under orkansäsongen. Det lilla landet är troligen det rikaste i Karibien, redan 1857 hittade Trinidad sin första oljekälla, som påstås vara den första i världen.

8Till huvudstaden Port of Spain kommer finansfolk och affärsmän från hela världen, här finns stora lyxhotell, höga moderna byggnader och stora shoppingcentrum. Karnevalen i Port of Spain överträffar alla andra och har firats i mer än 200 år. Det mesta stannar upp under några dagar före påsk och den storslagna karnevalen tar över på öarna.

Tobago är en relativt oexploaterad liten ö. Här kan man i sin egen takt uppleva det ursprungliga Karibien med sina pittoreska miljöer. Här finns palmkantade stränder, nationalparker med regnskog, vattenfall, prunkande grönska och ett otroligt rikt fågelliv. Härliga sandstränder och fina dykområden breder ut sig runt ön. Stämningen är skönt tillbakalutad. Här kan man koppla av och njuta av livet.

 

Vi checkar in på det läckra och trendiga boutiquehotellet Bacolet Beach Club ligger bara 15 minuter från flygplatsen och strax utanför staden Scarborough. Hotellet drivs av den före detta fotomodellen Gloria Jones-Knapp som designat och valt ut alla detaljer. Jag rekommenderar varmt hotellets restaurang Café Havana som håller hög klass. I närheten ligger hotell Blue Haven, ett hotell som trots sitt namn är rosa, och kanske mest känt för att ha huserat Hollywoodstjärnor som Rita Hayworth och många andra under 40- och 50-talet.

5Efter frukost lämnar vi Bacolet Beach Club och beger oss till Pigeon Point Heritage Park. Här väntar katamaranen Island Girl på att ta oss norrut längs kusten via Buccoo Reef. Kaptenen ankrar vid en underbar liten vik och medan vi snorklar i det turkosa havet dukar  besättningen upp lunchbuffén.  De vackra vyerna och det glittrande havet kompletteras med romdrinkar, calypsomusik och en behaglig bris under återfärden.

 

Nära Pigeon Point ligger Seahorse Inn som är en av öns allra bästa restauranger. Vi kan höra vågornas brus medan vi njuter av en gourmetmåltid i elegant miljö. En annan trevlig restaurang är italienska La Tartaruga där du finne både utsökt mat och en italiensk ägare som tar hand om sina gäster på ett väldigt personligt sätt.

 

1Tillsammans med vår vän Afiya, som är född här, utforskar vi ön. Vägarna är bitvis både slingriga och smala, här är det vänstertrafik.  Det är skönt att inte köra själv för då kan man njuta helhjärtat av den magnifika utsikten. Efter någon timme når vi Roxborough på nordöstra sidan av ön. Här ligger Argyle Waterfalls i en stor nationalpark och intill finns ett kakaoplantage. Tobago producerar mycket högkvalitativ kakao och Tobago Cocoa Estate har vunnit många internationella priser. Under en guidad tur får vi veta allt om kakaobusken och kakaobönans långa väg mot läcker chokladbit.  Plantagen ägs av Duane Dove som faktiskt har en butik på Södermalm i Stockholm, Small Island Chocolates & Coffee.

 

Vi fortsätter norrut mot Speyside. Här ligger restaurangen Jemma´s Seaview Kitchen.  Efter lunch, med paradrätten langoustine, fortsätter vi till resorten Blue Waters Inn.  Hotellanläggningen har valts till Best Eco Resort i Västindien och är en riktig pärla. Hotellrummen ligger längs stranden med en liten terrass utanför. Vid terrasserna hänger små behållare med sockerlösning runt vilka mängder av kolibrier svävar under dagen. Stranden är finkornig och ljust gyllengul. I havet väntar Tobagos bästa dykområde och Blue Waters Inn driver ett PADI dykcenter.  Vid reven runt ön finns närmare 300 varianter av koraller, sköldpaddor och rockor. Hotellchefen Ronald Brooks är själv en engagerad och duktig dykare som även brukar vara med på nattdykningarna. Han är dessutom enormt  serviceinriktad och när han märkte att vi var intresserade av att se mer av området erbjöd han sig att hjälpa oss. Följande eftermiddag kör han oss runt för att visa vackra scenerier på norra spetsen av ön innan solnedgången. Han kör ganska fort på de smala kurviga vägarna. Men vi känner oss trygga för han har berättat att han tidigare varit testförare för Toyota.

 

SONY DSCEn kort båttur från Blue Waters ligger den lilla ön Little Tobago som är ett naturreservat och fågelskyddsområde. Några av Richard Attenboroughs fantastiska naturfilmer filmades här. Vår naturguide berättar fängslande om alla fåglar och här kan man få se mer än 200 olika fågelarter.  På hemvägen passerar vi en liten ö med ett stort pampigt hus. Det tillhörde en gång den kände författaren Ian Fleming, men i dag bor ingen här.

Efter några underbara dagar på Blue Water Inn kör vi söderut, längs nordvästra sidan av ön. Här glittrar det Karibiska Havet intensivt turkos och stränderna är vitare än på Atlantsidan.

På södra delen av ön ligger många hotell.  Ett av dem är Coco Reef, ett all inclusive hotell, som ligger alldeles intill stranden. Det nyaste och största lyxhotellet är Magdalena Grand Beach Resort.

 

Varje år ordnas en musikfestival på Tobago och här har världsberömda artister som Rod Stewart och Diana Ross medverkat. Kändisarna brukar bo på resorten Stonehaven Villas, som består av ett antal privata lyxvillor som hyrs ut med personal. Resorten skapades av legendariske svenske arkitekten Arne Hasselquist som även ritat det mesta på kändisön Mustique.  Villorna här har fyra sovrum och egna pooler.  Restaurang finns naturligtvis också på området.  Efter en utsökt middag avslutar vi sista kvällen på Tobago på Stonehaven. I vår egna pool njuter vi av miljön och lyssnar till syrsors och pipgrodornas kör.  Fullmånen lyser upp natten och speglar sig i havet i fjärran.

 

SONY DSCNästa dag tar vi det lokala flyget för en 15 minuters resa till Port of Spain på Trinidad. Det är en pulserande stad. Här bjuds på en blandning av gammal kolonialstil och nya höga byggnader som lyxhotellet Hyatt vid vattnet nära hamnen.  I hotellet är det mest affärsmän och det härliga poolområdet ligger ganska öde. Port of Spain har en mängd gourmetrestauranger och en av de bästa är Chaud Creole.  På vägen hem efter middagen frågar vi chauffören om man kan hitta något steelband, de har ju uppstått här.

– No Problem man, blir svaret.

Ett stort band håller på att träna inför karnevalen. Medan vi lyssnar berättar han om hur hela staden förvandlas under karnevalen. Då paraderar spektakulära karnevalståg genom den stora parken mitt i centrum.

Under ett par intensiva dagar hinner vi även pröva Trinidads fina golfbanor och smaka världens godaste glass i ett stort shoppingcenter. Slutligen gör vi en utflykt till den berömda Maracas beach. Nära vågornas brus testar vi den omtalade rätten Bake and Shark. Det är ungefär som en hamburgare men med friterad haj!

Det har nu blivit dags att lämna Trinidad och Tobago. Men en sak är säker, lilla Tobago har vi förälskat oss i och vi längtar redan tillbaka.

 

4För golfentusiaster:

På Tobago finns två fina banor i mästerskapsklass. På Mount Irvine banan kan man njuta av underbar utsikt över palmer och karibiskt hav. Tobago Plantation Golf Course öppnade 2001 och här har man också strålande utsikt. Här finns dessutom en 9-håls bana.  Det kan blåsa kraftigt på eftermiddagarna vid de greener som ligger nära havet, och därför kan man säga att ju senare på dagen du spelar desto svårare är det att nå green på önskat antal slag.

På Trinidad ligger mästerskapsbanan St Andrews som öppnades redan 1891. Den ligger en bit från Port of Spain med böljande kullar och omgiven av regnskog och intensiv grönska. Banan klassas som en av Västindiens bästa.  Toppklass håller även den nyare Millennium Lakes Golf Course.

 

Glöm inte att ta med:

  • Solglasögon, solskydd med riktigt hög skyddsfaktor, solskydd för läppar, solhatt/keps, t-shirt för att inte bränna ryggen när du snorklar, snorkelutrustning.

 

Köp med dig hem:

  • Angostura Bitter, årgångs rom att njuta som aperitif, avec eller med en god chokladbit, choklad.

 

Info Tobago:

  • Vädret är torrt under januari-maj. Under juni – december kan det vara regn- och åskskurar.
  • Tobago är bara 42 km långt och 11 km brett. Landet Trinidad och Tobago har drygt 1,3 miljoner invånare.
  • På Tobago bor ca 55 000 invånare varav cirka 5 000 i Scarborough.
  • Angostura Bitter innehåller en blandning av örter och kryddor. Den skapades 1824 för att kurera oroliga magar.
  • Den legendariske fotbollspelaren Duke York är född på Tobago.

 

Text: Ann-Marie Lindmark

Foto: Ann-Marie Lindmark och Lars Lindmark