Weekend i Moskva

Av publicerat

Moskva är verkligen kontrasternas stad med en del bohemisk enkelhet och en del guldglittrande glamour. Här trängs överdådiga palats och kyrkor sida vid sida med moderna glasbyggnader från tidigt 2000-tal.  

1Moskvaborna älskar att visa upp sin nyrikedom och är det någonstans i världen du på riktigt kan frossa loss i den finaste kaviaren, det dyraste bubblet och checka in i de mest luxuösa sviterna så är det här. Och vilt festande, inte att förglömma, Moskva är staden som aldrig sover. På riktigt. Journalisten Kina Zeidler har bott i Moskva med sin man i fyra fascinerande och spännande år.

– Ett liv i Moskva är galet. Det festas mycket, sovs aldrig och ryssarna är, fortfarande efter drygt 20 år som fritt land, tokiga i att upptäcka mycket av det vi i “väst” tar för givet, vilket gör att livet alltid går på speed.

 

Det är trångt i Rysslands huvudstad och med en folkmängd på nästan 12 miljoner människor är du långt ifrån ensam så en bra tanke är att se till att boka hotell, bord på restaurang och taxi i god tid. Kina rekommenderar varmt appen http://gettaxi.ru/ då staden är känd för sin i det närmaste omöjlighet i att få tag i en taxi när man behöver en.

 

3I Europas folkrikaste stad är du aldrig ensam om att vilja vara eller göra det du precis tänkt. Att promenera runt i Moskva kan lätt bli lite tröttsamt, det är en stor stad, men som tur är fungerar tunnelbanan, eller “folkets palats” som ryssarna själva säger, utmärkt och den är verkligen något extra och en sevärdhet i sig. Två av de vackraste stationerna är “Komsomol´skya” och “Kazan´skya” med sin slående arkitektur och sina majestätiska utrymmen.

 

För att göra vistelsen här komplett behöver man givetvis införskaffa en eller två traditionella ryska dockor, babusjkorna, och Izmaylovo marknad är en av de mest kända platserna i Moskva om man vill köpa souvenirer. Här hittar du de typiska dockorna, pälsmössor och annat som du bara måste köpa med dig hem. Vodka kanske? Vill man få en portion äkta historia är det till Ulitsa Arbat man ska bege sig, en av Moskvas allra äldsta gator som löper genom Arbat-distriktet.

 

Om du tycker om blandningen av gammalt och nytt, historia, konst och kultur kan Moskva mycket väl vara en av världens mest spännande städer. Promenera i Gorkijparken längst med floden där det finns såväl sportcenters, utomhusbiograf, utställningar och restauranger. Besök Vasilijkatedralen vid Röda Torget och njut av guld och ädelstenar i Rustkammaren i Kreml. Här finns otaliga skatter som ryska tsarer och furstar samlat på sig genom århundradena, bland annat de omtalade Fabergéäggen och Katarina den storas kröningsdräkt.

– Hur klyschigt det än låter är ett besök på Röda Torget ett måste. Här känner du historiens vingslag oerhört tydligt och det blir inte mer ryskt än såhär, säger Kina.

 

11Om du är konstintresserad är ett besök på Garage även det ett måste. Garage drivs av modellen, designern och miljonärsdottern Dasha Zhukova och sägs vara ett av stadens främsta moderna konstcenter.

– Jag gillar verkligen Garage som ofta bjuder på intressanta utställningar och spännande evenemang, tipsar Kina.

 

Moskvas statssiluett domineras av de så kallade “Stalins sju systrar” och består av sju skyskrapor, bland de högsta i Europa, byggda i stalinistisk arkitektur. Skyskraporna kan ses runtom hela staden och vill du få den bästa utsikten ska du bege dig till Sparrow Hills, där även Moskvas Universitet ligger i en av de höga skraporna. Vill man kombinera vacker utsikt med en god drink är det bara att ta hissen upp till skybaren på klassiska hotellet Ritz Carlton. Här sippar du på ditt glas med magnifik utsikt över den upplysta katedralen med de kända lökformade tornen på Röda Torget i närheten.

 

5Att äta och dricka gott är viktigt för ryssarna och här finns en uppsjö av restauranger vare sig du gillar mer enkla ställen eller riktiga gourmetkrogar. Att gå ut och äta här är ett äventyr särskilt om du hamnar på någon av alla extravaganta temarestauranger där du exempelvis förflyttas tillbaka till förra seklet, till en bondgård eller till en matmarknad i Thailand. På Café Pushkin, en av Moskvas finaste restauranger, reser du tillbaka till lyxigt 1800-tal och får avnjuta kaviar och det fransk-ryska köket tillsammans med välklädda och välbärgade moskoviter. Kedjorna Moo-Moo och Yolki-Palki däremot är ställena för dig som vill äta prisvärd rysk husmanskost.

 

7Att det går att festa utan dess like i Moskva är ingen myt, och är man bland ett folk där vodka betyder “det lilla vattnet” är det inte helt underligt att nätterna kan bli både vilda och sena här. Stämningen är minst sagt livad och barerna och nattklubbarna håller igång fram till småtimmarna alla veckans kvällar och nätter.

– Bersenevskaja Embankment är nu som New Yorks Meatpacking District var när det just hade blivit coolt. Restauranger, barer och trendiga ställen på rad. Bar Strejka är min personliga favorit och det är hit du ska gå om du vill mingla med det “nya Moskva” vilka är fritänkande, kulturella och politiskt engagerade ryssar. I klartext: om du är trött på rika oligarker och deras glittriga, långbenta bihang, säger Kina och skrattar.

 

I en av världens dyraste städer handlar allt om hur du ser ut och om hur mycket pengar du tänker göra av med. Om du ska komma in på de hetaste klubbarna vill säga.

– Moskva är fullt av glamourklubbar och för att komma in krävs rätt klädsel och ett “rikt” utseende. Eller så bokar man drinkbord, men det är inga billiga notor vi pratar om. Runt 1 500 euro får man räkna med för åtta personer, berättar Kina.

 

Eller så nöjer man sig med att dricka drinkar till humana priser med vacker utsikt på lyxhotellens olika skybars.

 

4Längs gatan Tverskoj bulvar ligger stadens tjusigaste ställen sida vid sida och här hittar vi även Kinas favorit Turandot. En lyxrestaurang smyckad från golv till tak med en stråkorkester i mitten och servitörer klädda i 1700-talskläder och peruker. Brunchen kostar 700 kronor per person men då ingår fri champagne så skålar man på bra blir det både glatt och nästan lönsamt!

– Att äta brunch och spendera en förmiddag på Turandot är en sådan där minnesvärd grej man gör någon enstaka en gång med ett gäng glada vänner, säger Kina.

 

Vill man inte spendera tusenlappar på mat och dryck finns det givetvis massor av andra billigare alternativ, som vi berättade ovan bland annat budgetkedjorna för prisvärd rysk husmanskost, över allt i staden. En stad som verkligen bjuder på det mesta, från superdyrt till väldigt billigt. Ett besök i Moskva är som en tur med bergochdalbanan där du åker upp och ner mellan betong och guld, mellan rikedom och fattigdom. Dygnet runt.

6

 

5 snabba med Kina Zeidler

Kina Zeidler är journalist och har levt flera år i Moskva tillsammans med maken Jonas Nordlander, och deras två små tvillingar, 3 ½ år gamla.

 

Min favoritutflykt

Jag tycker absolut att ett besök till Röda Torget är ett måste, även om det är lite klyschigt. Konstcentret Garage är en spännande och kul upplevelse, och så tycker jag att man ska unna sig en champagnebrunch på anrika restaurangen Turandot och om det är sommar en kvällsdrink på Strelkas terrass.

9

 

 

 

 

Mitt favorithotell

Ararat Park Hyatt Moscow är Moskvas bästa hotell för närvarande, om man vill satsa på klassisk lyx. Dyrt, såklart. men fint gym och grym takterass!
moscow.park.hyatt.com.

 

10

 

Sleepbox

Sleepbox är ett nytt och trendigt koncept som prismässigt är väldigt mycket bättre än många andra hotel. Kanske lite “kul” men jag vet inte, många snackar om det i alla fall.

www.sleepbox-hotell.ru

 

Min favoritrestaurang

Restaurang Maja är en favorit och en riktig klassiker. Här samlas Moskvas intellektuella grädda för djupa, dimmiga samtal (det röks sjukt mycket här) vilket är en skön kontrast till Moskvas annars ganska överglammiga restaurangscen.

Adress: 19, b. Nikitskaja, Metro: Arbatskaja

Mr Lee är restaurangkungen Arkady Novikovs kinesrestaurang som utan tvekan är bäst i stan.

www.novikovgroup.ru

 

Det bästa med Moskva

Ett liv i Moskva är så olikt det livet vi lever i Sverige. Det är verkligen kontrasternas stad och om man vill, kontrasternas stad på speed. Galet men också roligt. I lagom portioner ska tilläggas.

 

Missa inte när du är här

Sanudovskijbaden. Ett anrikt, ryskt bastubad med argsinta damer som piskar och tvättar. Varmt! Separat avdelning för kvinnor och män, men vodka dricks på båda avdelningar.

Adress: 14, ulitsa Neglinnaja, 4 Metro: Kuznetskij Most

 

Fakta om Moskva

Moskva är såväl Rysslands största stad som landets huvudstad. Staden grundades 1147, som ett fort vid Moskvaflodens strand, och namnet Moskva kommer från namnet på floden. Moskva är även Europas folkrikaste stad med nästan 12 miljoner invånare.

Som vi gått in på i texten ovan är Moskva en stad som i dag slits mellan sin uråldriga historia, och den moderna tidens utveckling, såväl kulturellt som finansiellt. De gamla stenskraporna från sovjettiden överskuggas alltmer av de nya skyskraporna i glas och Moskvas skyline nattetid liknar mer och mer Tokyo eller New York.

Vintertid ligger temperaturen på omkring minus 10 grader men det är inte helt sällsynt med köldknäppar som får temperaturen att sjunka ända ner till under minus 30 grader. Sommaren är ofta varm och solig med en medeltemperatur på runt 25-30 grader.

Kreml är Moskvas äldsta del. Här öppnas det ryska parlamentet i kongressbyggnaden genom presidentens tal varje år. Murarna och de 19 tornen som omringar området byggdes under 1400-talet för att försvara staden.

Att ta sig hit: Moskva har fem flygplatser och bland andra Aeroflot har tre dagliga avgångar till Moskva från Stockholm under OS 2014.

 

Av: Maria Roswall