Cate Blanchett – varde ljus

Av publicerat

Hon är älvdrottningen som blev teaterdirektör. Möt kvinnan som kallats världens bästa skådespelerska . Cate Blanchett – just nu aktuell i storfilmen Hobbit: en oväntad resa .

Hon hyllas av publik och kritiker världen över. Nu möter vi åter Cate Blanchett som älvdrottningen Galadriel. Dags för den första av tre nya filmer som utspelas i J R R Tolkiens värld – Hobbit: En oväntad resa . Filmen utspelas i samma värld som Sagan om ringen -filmerna. Dessa tre nya filmer baseras på boken The Hobbit, som Tolkien skrev innan ringenböckerna. Det är en tunn bok som handlar om hur Bilbo hittar ringen och för första gången möter Gollum, många är de som undrat hur regissören Peter Jackson ska lyckas göra tre filmer baserade på en så tunn bok.

De flesta skådespelarna är nya, men Ian McKellen återkommer som trollkarlen Gandalf och Blanchett som den eteriska Galadriel. Hennes roll i filmen är dock väldigt liten – vi får väl se om hon återkommer i de kommande två Hobbit – filmerna. Jag har under åren mött Cate Blanchett många gånger, såväl i USA som i Europa. Varje gång konstaterar jag att det finns någonting nästan transparent över henne. Det handlar inte om att hon skulle vara onaturligt tunn, inte alls, utan om att hon är en slags ljusuppenbarelse. Hon ler ofta, ett lite blygt och undflyende leende. Under många år tillbringade hon stor del av sin tid i USA, men för fyra år sedan blev åter hemlandet

Australien bas. Orsak: Blanchett och hennes man Andrew utnämndes till konstnärliga ledare för The Sydney Theatre Company.

– Det är fantastiskt. Teatern sköts av skådespelarna. Och det innebär också att vi bosatt oss permanent i Sydney. Jag vill att mina barn ska känna att de har en fast punkt i tillvaron, och inte ständigt behöva kuska land och rike runt. Då kan jag ibland resa i väg på inspelning och få fjorton timmars sömn i ett sträck.

Glamouren i Hollywood verkar heller inte vara något som hon saknar.

– När folk säger Hollywood, så talar dom om att tjäna massor med pengar och att inte jobba särskilt hårt. Jag trivs inte i värmen, och det finns ingen anledning för mig att bo i Los Angeles.

Hon började sin skåde-spelarbana inom teatern, där hon överöstes med beröm och utmärkelser. Roller i populära TV-serier och TV-filmer ledde till att hon 1997 filmdebuterade i dramat Paradise Road . Hon uppmärksammades för Oscar & Lucinda, där hennes motspelare var Ralph Fiennes. Genombrottet kom 1998 med titelrollen i Elizabeth, som gav henne en Oscarnominering.

Sedan dess har vi sett henne i bland annat The Talented Mr Ripley, The Gift, Heaven, The Lord of the Rings -filmerna, Babel, Notes on a Scandal, I´m Not There, Elizabeth och Robin Hood. Filmerna må ibland vara ojämna, men Blanchetts stjärna lyser alltid klar.

– På något perverst sätt dras jag alltid till roller som jag inte förstår hur de vill bli spelade. Att ta tag i dom är som att våga ta ett hopp ut i det okända. Jag tror aldrig att jag har stridit för att få en viss roll. Däremot känner jag alltid ett sug efter nya upplevelser.

När hon gjorde huvudrollen i Tom Tykwers underskattade Heaven gick hon så långt att hon i bild lät raka av sig allt hår.

– Jag tyckte verkligen att det var häftigt att få raka av mig allt hår. Film är ett visuellt medium, och visar upp alla våra skröpligheter. Jag är inte rädd för de förändringar som min kropp kommer att vara med om, men inom filmen ställs det så oerhörda fysiska krav på kvinnor, därför kändes det extra lockande att bli av med håret. För min rollfigur var det en akt av rening och ödmjukhet. Jag kände mig lättad efteråt.

När hon gjorde film noir-pastischen The Good German, som utspelas i det korrupta Berlin strax efter andra världskrigets slut, spelade hon en tyska, komplett med Marlene Dietrich-accent.

– Jag tittade på en massa gamla filmer med den tyska skådespelerskan Hildegard Knef. Jag fick skaffa mig en djup röst, och jag hade inte särskilt lång tid att förbereda mig. När jag lär mig ett accent är jag väldigt noggrann med allt som personen ska säga. Känslan för en karaktär kommer ur språket.

Vi har också sett henne som – Bob Dylan. Det var i Todd Haynes´ I´m Not There, där hon var en av flera skådespelare som gestaltade den legendariske sångaren.

– Min första tanke var det här är helt vansinnigt, var skriver jag under .

Att sätta en kvinna att spela en inkarnation av Dylan…jag blev oerhört fascinerad av idén. Och det var oerhört roligt. Jag spelar Dylan när han övergick till att spela elektriskt. Jag såg mycket filmer med honom, men jag träffade honom aldrig. Det hade varit för knäppt. Däremot såg jag Scorseses film om honom.

Under 2013 får vi se henne i nya filmer av Terence Mallick och Woody Allen. Men om de projekten är allt tyst – båda regissörerna är kända för att allt ska vara hemligt fram till premiärdagen. Båda kan också vara ojämna som regissörer – men ett kan vi vara säkra på när vi ser deras nya filmer, och det är att Cate Blanchett kommer att vara strålande.

 

Om Cate Blanchett

* Ålder: 43

* Familj: Maken Andrew Upton, sönerna Dashiell John (född 2001), Roman Robert (född 2004) och Ignatius (född 2008).

* Bor: Sydney

* Akutell: Ständigt. Nu i december i den första av tre filmer efter Tolkiens The Hobbit . Kommer under 2013 i nya filmer av Terence Mallick och Woody Allen – samt nästa Hobbit -film.

 

Text: Gunnar Rehlin

Foto: Jay L. Clendenin och Mark Liddell