Nyskapande nyårsdrinkar

Av publicerat

En av världens bästa bartenders, svenske Emil Åreng, har tagit fram tre innovativa recept för dem som vill göra exklusiva nyårsdrinkar hemma. 

Johnnie Wee in Gaia

50 ml Johnnie Walker Gold

10 ml Portvin

2 barskedar Flytande Honung

2 dashes Angostura Bitter

Utförande: Rör alla ingredienser utan is för honungen ska lösas upp med resten av ingredienserna, tillsätt is och rör ca: 15 sekunder, sila sedan upp till Whiskeyglas på is.

Johnnie Wee var en äventyrare som reste runt i portugal på 50-talet, drack oändliga mängder av sina två favoritspritsorter Blended Scotch Whiskey & Portvin, hans favoritcocktail var den klassiska Old Fashioned, och det var de sista han drack. Han var nämligen oerhört allergisk mot honung, och när en bartender blandade en Old Fashioned åt honom så dog han, bartendern hade slut på råsocker och använde honung istället, men sa aldrig något till Johnnie. Detta är en hyllning till honom. Om han fanns? Det förtäljer inte historien.

1Johnnie Wee in Gaaia

Swedish 57 

30 ml Ketel One Vodka

20 ml Citron

3 barskedar Hortronsylt

Champagne

Utförande: Skakas alla ingredienser med is i shaker förutom champagne, sila upp med dubbelsil (för att undvika “hjortronkött” till champagneglas och toppa med champagne.

Den klassiska champagnecocktailen French 75 (Gin, Citron, Socker & Champagne, döpt efter den klassiska franska 75mm kanonen) i en svensk tappning med Ketel One Vodka som bas istället för Gin. Om du ska fria, gör det på norrländskt vis, i med hjortron och en originell ring på glaset, ingen säger NEJ till det.

1Swedish 57

Bee And Cow (Räcker till 4 små mjölkflaskor)

 6 Nejlikor

1 Kanelstång

1 halv matsked Saffran

3 mortlade Kardemummakärnor

10 matskedar Muscovadosocker

100 ml Flytande Honung

800 ml Mjölk

200 ml Zacapa 23

Utförande: Värm upp mjölk till 70-80 grader och tillsätt alla ingredienser ovan, rör om i ungefär 10-15 minuter. Sila upp med dubbelsil och tratt till mjölkflaska eller liknande. Tillsätt 50 ml Zacapa 23 i varje flaska. På med handskar och ut i kylan!

Klockan 00:05 varje nyårsafton i alla de år jag levt har de alltid varit isande kallt ute, och alltid ska man stå ute och frysa med champagne, drick champagne innan ni går ut och kollar på fyrverkerier, sen tar ni med er en flaska med Bee and Cow ut i kylan istället och ni klarar av att stå i -20 minst 10 minuter till (beroende på hur fort ni dricker).

1Bee And Cow

 

Emil Åreng, skaparna till drinkarna ovan, är utsedd till en av världens bästa bartenders. Tidigare i våras tog han hem segern som Sveriges bästa bartender 2013 i Europafinalen i den årliga bartendertävlingen Diageo World Class.

Emil