Årets upplaga av det populära ishotellet i Jukkasjärvi

Av publicerat
No. 01 / 05
Galleri
Fullskärm

Ishotellet, Icehotel, i Jukkasjärvi är vad man kan kalla ett hotell utöver det vanliga. I år öppnar det för tjugofjärde gången för att erbjuda gästerna en unik hotellupplevelse bland is och kyla.

Det är när den intensiva vårsolen kommer som ishotellet i Jukkasjärvi, 20 mil norr om polcirkeln, smälter för att sedan byggas upp på nytt när vintern börjar göra sig påmind. Varje år under åtta veckor i oktober–december samlas 40 konstnärer, byggare och ljusdesigners över hela världen för att skapa ett världsunikt konstprojekt av is och snö. Isen hämtas från närliggande Torneälven, ett av Sveriges längsta vattendrag. Dit återvänder det igen när isen smälter.

Här erbjuds gästerna både kallt och varmt boende, två restauranger, tre barer, konferensrum och ett antal vildmarkscamps. Hotellet erbjuder även en rad häftiga upplevelser som bland annat guidade norrskensturer med skoter eller buss, hund och renslädsturer, älgspaning till häst, isskulptering och Raidu – ett möte med samiska kulturen.

Årets ishotell öppnar den 6 december och har öppet fram till april. Upp emot 50 000 besökare från cirka 80 olika nationaliteter brukar checka in på hotellet varje år.