Breitling Emergency II – en dubbel livförsäkring

Av publicerat

Det finns ingen annan klocka i världen som kan stoltsera med att har räddat lika många liv som klockan Breitling Emergency som nu lanseras i en ny och uppgraderad version.

Text: Kristian Haagen

En av Breitlings allra mest kända modeller är modellen Emergency, som nu i år kommer i en uppdaterad version. Och nu handlar det inte bara om utseendet utan också om den inbyggda räddningsfunktionen vilket är en god nyhet för alla som gillar att leva farligt.

Sedan Breitling lanserade sin första Emergency 1995 har inte mindre än 200 personers liv räddats tack vare klockans inbyggda ”räddnings-frekvens”. Det har sålts cirka 40 000 exemplar av Emergency sedan lanseringen och dessa är alla kopplade till den internationella räddnings-frekvensen på 121,5 MHz. En frekvens som i första hand är avsedd för att hjälpa båtar i sjönöd och överlevande från flygplanskrascher.

Emergency II anno 2013 har utvidgat räddningsområdet jämfört med sin föregångare som togs ur produktion 2010 efter att ha funnits i ordinarie sortiment i 15 år. Den första modellen av Emergency använde sig av en frekvens som primärt kunde hjälpa personer i nödsituationer till havs eller i närheten av öppet hav.

Den nya modellen tar nu i stället emot nödsignaler via International Cospas-Sarsat-systemet, som är kopplat till satelliter på låg höjd. Detta är en räddningsfrekvens som introducerades 1986 och som resulterat i att 26 000 personer kunna räddats.

Detta innebär att Emergency av i dag kan sända nödsignaler på två frekvenser. Mer exakt innebär det att Emergency II sänder nödsignaler till både 121.5 MHz och till 406.040 MHz. En nödsignal kan även utlösas under de mest extrema förhållanden och på temperaturer mellan -20 grader och +55 grader.

I detta fall talar vi om en riktigt stor klocka och man kan vara frestad att kalla Emergency II för ett instrument då den har en diameter på 51 millimeter. Men låt dig icke skrämmas av storleken, vikten är i stället endast 140 gram, vilket helt enkelt beror på att klockan är tillverkad i titan, så även klockarmbandet.

Emergency II har ett certifierat kronografverk precis som Breitlings alla andra klockor, som tillval erbjuds även en kronograf med möjlighet till att läsa 1/100 sekunder.

Då det gäller själva urtavlan går det att välja mellan svart ”Volkano”, gul ”Cobra” eller orange ”Intrepid” samt länk i titanium eller ett antal andra olika klockarmband som exempelvis Diver Pro III.

 

assemblage_0283