Frantzén blir första svenska restaurangen att få tre Michelinstjärnor

Av publicerat

 

Sverige får sin första trestjärniga restaurang i Guide Michelin: Frantzén i Stockholm.

Flera andra svenska krogar prisas också när den nordiska Michelinguiden presenteras i Köpenhamn.

Daniel Berlin i Skåne Tranås prisas återigen och får nu sin andra stjärna. Nykomlingarna Sav i Tygelsjö utanför Malmö, Aloë i Älvsjö i södra Stockholm samt Agrikultur i Stockholm får en stjärna var.

Sverige har fått vänta på sin första trestjärniga restaurang, men nu står det klart att Frantzén – som stjärnkocken Björn Frantzén nyöppnade för knappt ett år sedan – får hela tre åtråvärda stjärnor.

– Det ultimata som matlagare och krögare, det är ju tre stjärnor i Guide Michelin, så det är som att slänga på ett vedträ på en brasa – det flammar till. Det är extremt roligt, säger Björn Frantzén.

I ett pressmeddelande från Guide Michelin, beskrivs hans mat som en upplevelse lik ingen annan:

”Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan”, säger Michael Ellis, internationell chef för Michelin-guiderna, i ett pressmeddelande.

Källa:TT