Guldpalmen till svenska The Square

Av publicerat

I går kväll tilldelades Ruben Östlund ett av filmvärldens allra finaste pris – Palme d’Or, eller Guldpalmen, för filmen The Square på Cannes filmfestival. Senast en svensk film tog emot den prestigefulla palmen var 1992 då Billie August fick priset för filmen Den goda viljan.

Det satiriska dramat The Square speglar vår samtid och handlar om gemenskap, civilkurage och människans behov av självcentrering i en osäker omvärld. I rollerna ser vi bland andra Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Christopher Læssø och Annica Liljeblad. Det är regissören och manusförfattaren Ruben Östlunds fjärde långfilm som deltar under Cannes, men den första som tävlat om festivalens finaste pris.

– Fantastiskt! Historiskt! Jag är så glad å Rubens och hans teams vägnar. Rubens filmer är en blandning av sociala experiment och litterär idétradition, och i den skärningspunkten är han extraordinär, inte bara i Sverige utan i världen. Dessutom får hans filmer publiken att känna sig obekväm – på bästa möjliga sätt. Om svenskarna badar i fontänen på Sergels torg för att hylla det svenska ishockeylandslaget, hur ska vi då hälsa det här filmteamet välkomna tillbaka till Sverige? säger Pia Lundberg, chef för utlandsenheten på Filminstitutet.

Filmen har redan sålts till ett 50-tal länder. Svensk premiär är den 25 augusti.

Foto: Svenska Filminstitutet