Nynäs Havsbad – spalyx utanför storstaden

Av publicerat

På under en timme tar vi oss med bil från centrala Stockholm och ut till Nynäs Havsbad i rusningstid. Helgen har knappt börjat då vi checkat in på rummet i huvudbyggnaden och slagit oss ner med en drink ute på balkongen. Stillhet, solnedgång, vatten och ett spa som lockar. Det är bara att börja andas.

Nynäs Havsbad har en verksamhet som står på två ben, privatresenärer och konferensgäster. Generellt kan man säga att de delar veckan sinsemellan sig ganska naturligt. Gemensamt är att de allra flesta ser till att hinna med ett spabesök med både bastu och bad i havet.

Spaavdelningen ligger ute i ett hus som står på vattnet omgivet av bryggor. På baksidan hittar vi här en stor och populär utomhuspool och ett hus med olika typer av bastur. Självklart beger vi oss hit. Solen håller på att gå ner och vattnet är varmt, de flesta som ligger här har försett sig med en svalkande drink. Känslan av att vi ”lärt” oss hur man går på spa är tydlig, här finns paren, och grupper av vänner. Några passar på att ta en behandling.

_o0o0804

Bastun är vedeldad och riktigt het då vatten sprids på såväl aggregat som väggar och tak. Det ångar, och vi som inte är härdade än letar oss snabbt ner i havet för att kyla ner oss. Påverkan av hettan, kylan och den vackra skärgården är härlig.

Nytt på behandlingsfronten är att man börjat jobba med det svenska och ekologiska märket Maria Åkerberg.

– Produkterna är ett lyft och vi säljer en hel del. Vår spachef har även packat ihop några olika kit som blivit populära för de som vill prova på fler produkter, berättar Mats Silfver, konferensansvarig på Nynäs Havsbad.

Vi har inte bokat behandling så vi har tid med ett långt besök i bastun. Åker du hit som privatgäst är ett tips att du ska försöka bli incheckad i huvudbyggnaden. Här bor du i charmiga rum alldeles ovanpå restaurangen. Härnere serveras sedan middagen och du väljer mellan en färdigkomponerad 3-rättersmiddag eller från á la carte matsedel. För den som vill dricka vin finns ett färdigt vinpaket, för den som har andra preferenser finns även ett stort utbud på glas.

Luften är klar och fåglarna kvittrar då vi vaknar, japp klyschorna radar upp sig. Det är bara att hålla till godo. Vi äter frukost och tar sedan den långa promenaden längs strandvägen där vi även passerar Europas längsta utomhusgym. Det blir inget gymmande denna förmiddag.

_o0o1003-hr

Sodexo Meetings
Nynäs Havsbad öppnade igen 2003 efter att ha varit stängt sedan 1919 och redan vid nyöppningen ansvarade Sodexo Meetings för driften av den anrika anläggningen. Ett förtroende som man är både stolt och glad över att ha fått från den privata fastighetsägaren som äger Nynäs Havsbad. Fokus för Sodexo Meetings i Sverige ligger på konferensanläggningar i och kring Stockholm och Göteborg samt en anläggning i Linköping och en i Jönköping. Gemensamt för alla dessa 15 anläggningar är att de har en tydlig profil och inriktning – men just när det gäller kombinationen av spa och möten är det Nynäs Havsbad som sticker ut – dessutom är Nynäs Havsbad lika populärt bland både konferens- och privatresenärer.
www.sodexomeetings.se

Av: Yvonne Gull, foto: Johan Annerfelt